četvrtak, 6. prosinca 2012.

Jak i aromatičan u ustima

U prošlom smo postu spomenuli kolačiće, doduše one literarne. Kako mi skoro jednako volimo i stvarne, donosimo još jedan ulomak iz monografije Lumbarajski grk – od Psefizme do naših dana koji govori o vjekovnoj sprezi grka i slatkog. Autorica ovog kolačića iz teksta Šetnjom kroz grk je vaša V.J.



„Grk je skladan drug slatkome. Nekada je bio isključivo desertno vino. Onako jak i aromatičan u ustima je topio tradicionalne kolače: cukarine, klašune, krokande, pršurate. Ili se čuvao za boju spizu. Znalo se pečene cukarine umočiti u grk i posipati šećerom. Kada bi se jeli, opet bi se močili u vino – od viška grka glava (ne) boli. Sjećam se i osvježavajućih voćnih salata u vrućim ljetnim danima s dodatkom grka. Nezaobilazni je sastojak i pripravka zvanog izbaćena jaja. Ovaj stari recept nekada se pripremao za snagu pa se često davao bolesnoj ili slaboj djeci. Pri tom je uobičajeni pokazatelj slabosti bila mršavost, pa su ga oni koje je priroda obdarila vitkošću, poput pisca ovih redaka, češće konzumirali. Postupak je jednostavan: odvoji se bjelanjak od žumanjka i pjenasto umuti. U žumanjak se doda šećer te se također izbati. Zatim se dva sastojka pomiješaju i doda im se treći – grk. Lumbarajska djeca na taj način od malena konzumiraju grk, a kako vrijeme prolazi kušaju ga u sve ljepšim prilikama i sve većim količinama. Brojni su trenuci kad treba tratat, počastiti, nazdraviti. Rođenju, krštenju, diplomi, vjenčanju… pa opet rođenju.“

(VJ)

Nema komentara:

Objavi komentar