U prošlom smo postu spomenuli
kolačiće, doduše one literarne. Kako mi skoro jednako volimo i stvarne,
donosimo još jedan ulomak iz monografije Lumbarajski
grk – od Psefizme do naših dana koji govori o vjekovnoj sprezi grka i slatkog.
Autorica ovog kolačića iz teksta Šetnjom
kroz grk je vaša V.J.
„Grk je skladan drug slatkome.
Nekada je bio isključivo desertno vino. Onako jak i aromatičan u ustima je
topio tradicionalne kolače: cukarine, klašune, krokande, pršurate. Ili se čuvao
za boju spizu. Znalo se pečene
cukarine umočiti u grk i posipati šećerom. Kada bi se jeli, opet bi se močili u
vino – od viška grka glava (ne) boli. Sjećam se i osvježavajućih voćnih salata
u vrućim ljetnim danima s dodatkom grka. Nezaobilazni je sastojak i pripravka
zvanog izbaćena jaja. Ovaj stari
recept nekada se pripremao za snagu
pa se često davao bolesnoj ili slaboj djeci. Pri tom je uobičajeni pokazatelj
slabosti bila mršavost, pa su ga oni koje je priroda obdarila vitkošću, poput
pisca ovih redaka, češće konzumirali. Postupak je jednostavan: odvoji se
bjelanjak od žumanjka i pjenasto umuti. U žumanjak se doda šećer te se također izbati. Zatim se dva sastojka pomiješaju
i doda im se treći – grk. Lumbarajska djeca na taj način od malena konzumiraju
grk, a kako vrijeme prolazi kušaju ga u sve ljepšim prilikama i sve većim
količinama. Brojni su trenuci kad treba tratat,
počastiti, nazdraviti. Rođenju, krštenju, diplomi, vjenčanju… pa opet rođenju.“
(VJ)
Nema komentara:
Objavi komentar