ponedjeljak, 17. prosinca 2012.

Božićni duh na Božićnom sajmu

Pošasti konzumerizma najlakše nas zaskoče u vrijeme Božićnih blagdana. Sve ono megalomansko i skupo za čim smo uzdisali po butigama prethodnih mjeseci, sad će nam konačno pasti šaka. Ili neće?

Da ne idemo previše u filozofiju, jer mediji su ionako krcati toga ovih dana, samo ćemo reći da duh Božića definitivno ne živi u šoping centrima. Okej je pokloniti dragim ljudima nešto, to stvarno veseli, ali mora li baš biti skupo ili made in china?

Odgovor na ovo pitanje dala nam je jučer lumbarajska udruga Lipa rič, koja je organizirala Božićni sajam i okupila domaće umjetnike i proizvođače. Nije falilo ni dobre spize, za što su se pobrinuli naši lovci iz Lovačke udruge Kamenjarka - Sekcija Golub. 
 
 
Ispod ovih poklopaca od inoxa, krčkali su se fazan, zec i vepar. Uz porciju domaćih makaruna i čašu odličnog crnog vina, svi hedonisti mesožderi došli su na svoje. Oni koji nisu bili za meso, mogli su guštat u bakalaru, a poslije ručka - desert. Tako je savršeno izbalansiran bio stol Luize Jurjević.


Slatkoga je bilo na više strana, a naše domaćice iz udruge Lipa rič pobrinule su se da čitavu večer ne pofali toplih pršurata.



Nakon što smo dobro ručale i malo se osladile, krenule smo u obilazak štandova. Prvo smo zaskočile same sebe: Udruga Bašćina + Dijada i Valerija Jurjević. 




Na susjednom štandu, puno veselih rukotvorina Stelle Šestanović.


Učiteljice Nena Seretinek i Ivana Farac, s prvašima i trećašima OŠ Petra Kanavelića - Područno odjeljenje Lumbarda, napravile su najslađi kalendar za 2013.


Zlatar Dragi Šarić izložio je pravo bogatstvo u plemenitim metalima, koralju i poludraguljima. Tu smo malo zapele, jer jewels are a girl's best friends. 

  

Jedan je prsten završio na ruci vaše blogerice S.H. To je onaj u kutiji, desno od malog prsta.


Keramičke figurice koje radi Franica Botica. Gospođe u krinolinama su toliko šesne da bi najbolje bilo kupit čitav kružok.    


Božićni ukrasi obitelji Gregov.

 
Domaćim kreativnim snagama ove se godine pridružio jedan gost s Pelješca: Ante Kaleb izložio je oslikane marame, nakit i krasne staklene suvenire. Jedna pepeljara postala je vlasništvo vaše blogerice V.J.

 


Staklene zdjelice odlično bi se sljubile s arancinima i bruštulanim mindelima, s kojima se opet skladno nadopunjuju razni domaći likeri. Iza ovih proizvoda stoji OPG Ive Šestanović Tuke.


 

A onda, recimo, pozovete neke drage hedoniste u goste, pa sve to poslužite na kamenom stoliću kojeg je izradila vješta ruka Željana Jurjevića.


Kreativna je i Željanova žena Marijana: u svakoj feti ove torte kriju se slasni zalogajčići. Ideja za 5!


Puno ideja za 5 našlo se na štandu udruge Lipa rič...


 ... a najviše su nam se svidjele kasice prasice, od kojih je jedna odmah poslužila svrsi.


Za Lumbarjane općenito kažu da su umjetnički nastrojeni, a kreativna žica često se provlači kroz obitelji. Pravi primjer su otac i kćeri: Željko Nobilo, Katarina Nobilo i Marina Nobilo Jurjević. Tu smo isto pazarile.

 

Kreativni su nam, zamislite, čak i zetovi! Najpoznatiji među njima je Krešo Skozret koji je ovaj put izložio svoje akvarele.

 
I tako, đir po štandovima, đir po pršuratama, đir po pismi i vinu... proteklo je jedno veselo popodne, u jednom malom mistu, u kojem su ljudi slavili Božićni duh povratkom u izvorne gušte druženja i zajedništva.

(SH)
 

Nema komentara:

Objavi komentar