Dragi bobe, mladi bobe! Iako neki
tvrde da nije zdrav, a potvrđeno je da može izazvati alergijsku reakciju, pa
vam pravovremeni potez ukućana i blizina hitne pomoći može pomoći da vam to ne
bude zadnji obrok, ovo je jedno od mojih najdražih jela.
Mladi bob je dobar koliko stari
nije, što znači da imate dvije-tri prilike jesti zaista slastan obrok, jer što
je stariji, sve je neukusniji. Priprema se kao i ostala zelen. U tu svrhu svako domaćinstvo mora imati veliki kotal. Zaboravite one male, fine tećice, zelenje se kuha u puno vode. Ako
se bob opere i ne osuši, već ostane vlažan, ubrzo pocrni. Zato ga je najbolje
obrisati krpom. Obavezno se oštrim nožićem uklanja ona tvrda nit na spoju dvije
polovice mahune. To je pipav posao, zato ja pišem o tome, a moja mater priprema ručak. Svaka se mahuna
usitni na dva ili tri dijela, ovisno o veličini. Kada voda uzavre, stavi se na vrh kućarina sode bikarbone i zatim ubaci
očišćeni bob, ali ne odjednom, nego malo po malo - drugi dio se ubacuje tek kada
voda ponovno proključa. Ovećom plosnatom, probušenom žlicom, tzv. šupjačom (ovaj termin koristi se i za
opisivanje praznoglave ženske osobe), povremeno se pritisne bob, jer inače ima
tendenciju da se sam servira po tanjurima i kuhinjskim elementima. Kad je kuhan,
procijedi se, i ne samo procijedi, već se dobro poklopcem pritisne da se
iscijedi sva voda iz njega. Začini se, znate već, solju i uljem, maslinovim ili
miješanim, kako vam paše.
(VJ)
Nema komentara:
Objavi komentar