utorak, 24. travnja 2012.

Dragi bobe

Dragi bobe, mladi bobe! Iako neki tvrde da nije zdrav, a potvrđeno je da može izazvati alergijsku reakciju, pa vam pravovremeni potez ukućana i blizina hitne pomoći može pomoći da vam to ne bude zadnji obrok, ovo je jedno od mojih najdražih jela.
Mladi bob je dobar koliko stari nije, što znači da imate dvije-tri prilike jesti zaista slastan obrok, jer što je stariji, sve je neukusniji. Priprema se kao i ostala zelen. U tu svrhu svako domaćinstvo mora imati veliki kotal. Zaboravite one male, fine tećice, zelenje se kuha u puno vode. Ako se bob opere i ne osuši, već ostane vlažan, ubrzo pocrni. Zato ga je najbolje obrisati krpom. Obavezno se oštrim nožićem uklanja ona tvrda nit na spoju dvije polovice mahune. To je pipav posao, zato ja pišem o tome, a moja mater priprema ručak. Svaka se mahuna usitni na dva ili tri dijela, ovisno o veličini. Kada voda uzavre, stavi se na vrh kućarina sode bikarbone i zatim ubaci očišćeni bob, ali ne odjednom, nego malo po malo - drugi dio se ubacuje tek kada voda ponovno proključa. Ovećom plosnatom, probušenom žlicom, tzv. šupjačom (ovaj termin koristi se i za opisivanje praznoglave ženske osobe), povremeno se pritisne bob, jer inače ima tendenciju da se sam servira po tanjurima i kuhinjskim elementima. Kad je kuhan, procijedi se, i ne samo procijedi, već se dobro poklopcem pritisne da se iscijedi sva voda iz njega. Začini se, znate već, solju i uljem, maslinovim ili miješanim, kako vam paše.

(VJ)
 

Nema komentara:

Objavi komentar