Duže se vrijeme po vinogradima šuškalo o čarobnoj ljubavnoj vezi crljenka kaštelanskog i dobričića. A da nije sve ostalo samo na žarkim pogledima i očijukanju, živi je dokaz njihovo dijete – plavac mali – u ovoj priči Crni kralj.
Najznačajnija je to i najranije (još davne 1961. godine) zaštićena vinska sorta u Hrvatskoj. Raskošna i potentna, priznaje samo:
1. prave avanture (strmoglavljuje se rado niz padine u morske dubine – što iz hira što iz đira da se ogleda u očima riba)
2. najbolje položaje – one pune sunca, ruže vjetrova i okrenute prema jugu. Samo će na posebnim padinama ova autohtona vinska sorta imati sve preduvjete da stasa u vatreno i strastveno crno vino, a ovisno o položaju, nadjenut će mu se ime.
Govori se, što mu je teže da je to bolji, a poput pravog kralja snažno i moćno odolijeva raznim napadima (što gljivica, što kukaca). Ne trpi da ga se oblikuje uz žicu, a u polju tvrdoglavo odbija sazrijeti. Inače, kasno dozrijeva stoga nije osobito raspoložen rasprostranjivati svoje kraljevstvo na sjever. Bobice su mu debele kože i čvrste građe s puno sladora. A kad ih već spominjemo, za plavac je karakterističan i visoki udio prosušenih bobica - suhvica - što je izuzetno važno za kvalitetu vina. Gdje ne postiže bujnost, nastaju vina bogata ekstraktom i imaju visoki postotak alkohola (ako je vrhunski mora ga imati iznad 14%) zbog čega mogu dugo godina napredovati, sazrijevati i oblikovati se u bačvama i bocama.
Primjećujete, zar ne, da on sve što radi - temeljito radi? Polagano i bez žurbe. Ukratko, vrlo je predan i svojeglav; jednostavno neodoljiv.
Tipični plavac izrazito je južnjačko vino, više ili manje trpkasta i gorkasta, no ne i gorka okusa. Najčešće je to suho vino, a vrlo rijetko (u iznimno dobrim godinama) i s malim ostatkom neprovrela šećera. Boja mu je tamno rubinska s modrim refleksima, pa od tuda i naziv kultivara. Sortna aroma nije naglašena, već diskretna i ugodna. Uz note šljive, maline i marmelade od kupina, u njemu se katkad skriva miris mora. Servirati ga treba uz tamna mesa, divljač, zrele i dobro fermentirane sireve na sobnoj temperaturi (16-18˚C).
Izabirući žensku osobu koja utjelovljuje vrhunski plavac, moj odabir pada na Liz Taylor. Neprikosnovenu kraljicu starog Hollywooda, ženu nezaboravne ljepote i ljubičastih očiju, odanu smaragdima, safirima, briljantima i dijamantima, kao i mnogobrojnim prinčevima i luksuznim kapljicama.
Cheers!
(LČ)
Nisam vinopija, ali nakon ovoga, dobijem želju popiti čašicu plavca. :)
OdgovoriIzbrišiHvala druže Mischu :)
OdgovoriIzbrišiU to ime nazdravljam nam svima uz Z' svi! Hastaelhe siempre!